Vitamin B12 – kobalamin

V našem organizmu je pomemben predvsem za pravilno delovanje živčnega sistema in možganov, pomaga pri vsrkavanju hranil ter skrbi za kakovost krvi. Med skupino kemijskih substanc (kobalamin) štejemo cianokobalamin, hidroksokobalamin, metilkobalamin in adenozilkobalamin. V našem organizmu ima vitamin B12 funkcijo delovanja kot koencim, kar pomeni da skupaj z encimi vpliva na potek pomembnih reakcij v našem telesu, kot sta presnova maščobnih kislin in aminokislin in sintezi DNK. Telo bi ob pomanjkanju vitamina B12 precej hitro zašlo v zdravstvene težave, saj je kobalamin eden ključnih faktorjev za pravilno delovanje organizma.

Pomanjkanje vitamina B12

Ljudje z normalno urejeno prehrano se načeloma ne srečujejo s pomanjkanjem tovrstnega vitamina, vsekakor pa to ne velja za vegane, saj z njihovo prehrano ne pridobijo zadostne količine kobalamina. Ob pomanjkanju se spremeni človeški organizem, ter se zmanjša telesna regeneracija, kar lahko privede do povečane verjetnosti bolezni ožilja ter zapletov v nosečnosti. Ob pomanjkanju vitamina občutimo pomanjkanje energije, postanemo razdražljivi , lahko pa izgubimo tudi občutek za položaj, doživimo motnje vida, imamo težave z ravnotežjem…

Kje ga najdemo?

Največ se ga nahaja v različnih oblikah mesa, mlečnih izdelkih ter ribah. Same ga ne sintetizirajo niti rastline niti živali, ampak je prisoten v nekaterih bakterijah. Pri ljudeh vitamin B12 tvorijo bakterije v debelem črevesju, pri živilih pa je večinoma vezan na beljakovine.

Pozitivni učinki delovanja vitamina B12

Po raziskavah evropske agencije za varnost hrane (EFSA) kobalamin prispeva k:

  • delovanju živčnega sistema
  • sproščanju energije pri presnovi
  • normalnemu psihološkemu delovanju
  • zmanjšanju utrujenosti
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.