Učenje slovenskega jezika

Teacher Helping teen Student One on One. Shot in studio over white.Čeprav smo vsi, ki to beremo verjetno Slovenci, pa nam to še ni zagotovilo, da materni jezik dejansko obvladamo. Slovenščina je, kar se tiče rabe dokaj zahteven jezik. Govoriti ga že zna vsak, vendar ko se vanj poglobimo se lahko naše znanje hitro ustavi.

Slovenščino se v osnovni šoli pričnemo učiti že zgodaj, spremlja pa nas skozi vsa leta študija. Študij slovenščine je sestavljen iz dveh ravni, to je književnost ter slovnica. Običajno vsakomur bolj leži ena stvar, nekaterim pa celo obe. Učni plan v šola je hiter predmetov pa je veliko, tako se zna zgoditi, da ste z snovjo v zaostanku ta pa se le kopiči. Predvsem ob koncu šolskega leta, ko je na sporedu veliko izpitov pa tudi čez celo leto so nam lahko v pomoč inštrukcije slovenščine. Same inštrukcije lahko potekajo individualno ali pa v skupinah.

Pri inštrukcijah inštruktor z dijakom predela vso snov, nato pa sledi reševanje različnih vaj. Učenec velikokrat dobi tudi delo za doma, pisanje raznih esejev ali domačih nalog ter drugih elementov, ki pripomorejo k boljšemu razumevanju predmeta. Učenci, ki posegajo po inštrukcijah običajno dosegajo tudi veliko boljše rezultate pri esejih, spisih in podobnih pisnih nalog.

Še vedno pa moramo upoštevati, da inštrukcije same ne bodo nadomestile dela učenca, ta se bo še vedno moral truditi po svojih močeh in naloge opravljati redno. Z delom je treba pričeti pravočasno, ker še tako dober inštruktor ne more delati čudežev, rešiti se da vse težave, ki jih ima učenec, če se le teh ne lotimo prepozno.

This entry was posted in Izobraževanje and tagged , . Bookmark the permalink.