Ribiške palice za lovljenje roparic

Ribiške paliceNi vseeno kakšne ribiške palice uporabljate za ribolov. Tako kot poznamo več različnih tehnik lovljenja rib tako ločimo tudi različne ribiške palice za lovljenje različnih vrst rib. Ribiške palice pa ne izbiramo samo, kadar se odločamo kakšne ribe bomo lovili ampak tudi, ko se odločamo, kje bomo lovili. Obstajajo različne dolžine palic, kar je zelo pomembno, če se odpravljamo na ribolov na jezeru ali pa v potok. Za potok bom vedno izbrali kratko palico, saj je velika možnost, da nas bo majhna ovirala, še posebej, če bomo lovili v majhnem potoku. Za ribolov na reki pa bomo verjetno izbrali daljšo palico, saj bomo želeli našo vabo vreči čim dlje. Obstajajo pa ribiške palice, ki so posebej primerne za lovljenje velikih rib oz. rib roparic. Pri lovu na roparice morajo biti ribiške palice krajše in bolj vzdržljive od navadnih.

Glede na to, da bomo lovili večje ribe, bomo uporabili tudi debelejšo vrvico in posledično veliko bolj obremenili palico. Ribiške palice za lov roparic morajo biti iz močnih materialov in dobro je, da pri takšnih palic ne varčujemo, saj nam v nasprotnem primeru palica ne bo dolgo služila.

Ribiške palice za posebne tehnike lovljenja

Ribiške palice, ki jih uporabljamo pri lovljenju rib roparic naj bodo torej krajše in debelejše. Ponavadi pri lovljenju roparic ne uporabljamo plovca, ampak samo svinec in trnek na katerega obesimo manjšo ribo ali kakšnega deževnika. Palico prislonimo in čakamo, da roparica zgrabi vabo. Vse kar nam še preostane je, da opazujemo palico, saj bomo na njeni konici zelo dobro videli, kdaj bo riba roparica zagrizla v našo vabo. Obstaja pa še več načinov in tehnik lovljenja roparic in za vse so na trgu na voljo primerne ribiške palice. Nekatere roparice živijo tudi v potokih, nekatere v jezerih in nekatere v rekah. Še posebej je za nekatere v rekah značilno, da je potrebno hitreje reagirati in tako ribiško palico vseskozi držati v rokah. Pri takšnih roparicah so spet dobrodošle daljše ribiške palice, saj bomo z njimi hitreje zategnili ribiško vrvico.

ribiške paliceRibiške palice se tako razlikujejo po dolžini in debelini, med drugim pa tudi po materialu in proizvajalcu. Priporočamo, da v ribiški trgovini, kjer kupujete, povprašate, iz kako kvalitetnega materiala so narejene njihove ribiške palice. Praviloma velja, da dražja kot je palica iz bolj kvalitetnega materiala je narejena. Pri nakupu ribiške palice pa je potrebno paziti še na eno zadevo in sicer na težo palice. Za dobrega ribiča je izredno pomembno kako težko palico drži v roki, saj nekateri lovijo tudi po 8 ur in več skupaj in težko bi nekdo težko palico držal tako dolgo v svojih rokah.

Pri nakupu ribiške palice upoštevajte tehniko lovljenja, kakšne ribe boste lovili, material iz katerega je palica narejena in seveda sama teža ribiške palice. V kolikor boste upoštevali teh nekaj osnovnih navodil, boste zagotovo izbrali dobro palico za ribolov.

This entry was posted in Ribolov and tagged . Bookmark the permalink.