Ogrevanje stanovanja v preteklosti

Roman-Underfloor-HeatingMraz je skoraj največji naravni sovražnik zgodnjega in poznejšega človeka. Kmalu po iznajdbi ognja so kmalu ugotovili, da je toplota največja naravna dobrina. Sprva so odprta ognjišča imeli v svojih hišah vendar, so kmalu ugotovili da ni varno. Napredni Rimljani so v ogrevanje stanovanja napeljali talno gretje s pomočjo segrevanja vode in napeljave. Vendar razvoj se je ustavil z propadom rimskega cesarstva in ogrevanje bivalnih prostorov. V srednjem veku so za velikimi zidovi uporabljali le zaprta ognjišča, ki pa niso zagotavljala razporeditve toplote in niso  zagotavljale varnosti v lesenih hišah. V 19. st so z izumom radiatorja v avtomobilizmu, to prenesli v stanovanja v obliki ogrevanj s pretočno toplo vodo.

Razvoju ogrevanja stanovnanja se niso prav preveč posvečali šele do konca 2. svetovne vojne, ko pa iznašli predhodnico klime. Sprva je le hladila, vendar pozneje je začela opravljati obe funkciji. Talno ogrevanje stanovanja je bilo sprva zelo drago za vgrajevanje, zaradi bakrenih cevi. Vendar  s časom so materiali napredovali in zdaj je to veliko bolj cenovno dostopna. Pri ogrevanju poslovnih prostorov pa nastaja težava z velikostjo celotne strukture, zato so razvili konvektorje, ki pa delujejo na princip kroženja zraka. Imajo pa težavo zaradi letnih časov pa je postavitev težavna. V poletnih prostorih je priporočena pozicija hlajenja zgoraj pri stropu. V zimskih hladnih mesecih pa naj bi grelnih moral biti nameščen pri tleh. Prednost samega sistema pa je predvsem v odzivnosti. Z težavo stroškov ogrevanja in onesnaževanja okolja pa se danes spopadajo prav vsi. Zato iščejo najbolj naravne in alternativne vire ogrevanja stanovanj hiš in stanovanj.

Nekaj več podatkov o ogrevanju stanovanj pa lahko dobite pri katerem izmed zastopnikov za različne naprave. Eden izmed večjih je tudi Tersus https://www.tersus.si/kontakt. Z veseljem vam bodo pomagali.

Save

This entry was posted in Vse za dom. Bookmark the permalink.