Obliči za glajenje in oblikovanje lesa

Poznamo dve vrsti, ročni in električni skobeljnik oz. kot mu po domače rečemo, oblič. Električni obliči zgladijo in oblikujejo les kot ročna stružnica, tračni brusilnik in skobeljnik v enem.

MAKITA Tesarski oblič KP312S

Sestavni deli

Podobno kot ročni obliči je tudi električni oblič (ali električni skobeljnik) nameščen na podstavku. Ima rezila, nameščena na rezalno glavo, oz. boben, ki se vrti z 20.000 vrtljaji na minuto in odstranjuje les v višini višinske razlike med sprednjo in zadnjo stranjo.

Sprednje držalo služi kot merilo za nastavitev globine. Merilo z vgrajeno nastavitveno skalo se obrača naprej in nazaj, s čimer se sprednji čevelj skobeljnika premika navzgor ali navzdol in določa globino reza. Glede na nastavljeno globino skobeljnik odstrani veliko lesa (1/8 palca na prehod) ali, podobno kot tračni brusilnik, malo (1/64 palca).

Uporaba električnega skobeljnika

Orodje najbolje izkoristite tako, da sami obvladate pravilen način držanja in potiskanja skobeljnika. Pravilno uravnoteženje telesa zagotavlja varnost in najboljše rezultate skobljanja. Ravnotežje pomeni, da stojite z razmaknjenimi nogami v položaju, ki vam je udoben ves čas celotnega prehoda orodja po obdelovancu. Vsak prehod skobeljnika vključuje ritem ravnotežja in pritiska rok.

Začnite tako, da sprednji del skobeljnika položite ravno na les, ne da bi se rezilo dotaknilo obdelovanca. Vključite orodje, počakajte, da motor doseže polno hitrost, nato pa se zraven dotaknite obdelovanca in ga enakomerno potisnite naprej. Ko oblič vstopi v obdelovanec, ohranite začetni pritisk na sprednje držalo in ko se obe podplati skobeljnika dotakneta obdelovanca, uravnovesite pritisk roke med ročajem orodja in sprednjim ročajem. Oblič se nato potisne z obdelovanca, zato ga bolj kontrolirajte. Izogibajte se pretiranemu potegu na koncu prehoda; sprednji podplat bo padel z lesa in omogočil, da rezila neenakomerno odščipnejo konec lesa.

Hitrost, s katero potiskate orodje, in izbrana globinska nastavitev vplivata na končno gladkost vašega dela. Če želite doseči najbolj gladke rezultate pri skobljanju robov desk iz trdega lesa, uporabite različno nastavitev globine, orodje potiskajte počasi in naredite več prehodov.

Rezila: Ali jih ponovno nabrusiti ali zamenjati?

Nekateri električni obliči imajo dve polnovredni rezili, ki ju je treba ponovno nabrusiti s pomočjo brusnega kamna. Vendar večina skobeljnikov uporablja dve dvorezni, karbidni “mini rezili” za enkratno uporabo. Številni obliči so opremljeni s plastičnimi podstavki, ki pomagajo pravilno namestiti mini rezila in nastavitveno ploščo za pritrditev na boben.

Še nekaj nasvetov za zamenjavo rezil:Pred menjavo rezil ali kakršnim koli popravilom in nastavljanjem orodja izklopite električni skobeljnik iz električnega omrežja.Rezila zamenjajte, preden se tako izostrijo, da med obdelovanjem ustvarjajo dim ali droben prah. Takšno siljenje skobeljnika poškoduje motor.Obe rezili nabrusite ali zamenjajte hkrati. S tem ohranite ravnotežje rezalne glave in zagotovite kakovostne reze. Rezila, ki niso pravokotno nameščena na rezalno glavo, povzročajo vibriranje orodja. Pred zagonom skobeljnika dvakrat preverite tesnost pritrdilnih vijakov.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.