Mali gospodinjski aparati nekoč in danes

Si predstavljate, kakšno je bilo življenje, preden so mali gospodinjski aparati ženskam olajšali kuhanje in peko?

Gotovo se marsikdo še spomni, kako so ženske nekoč ob praznikih ročno stepale testo za potico: ena je skledo s testom močno držala med stegni, druga je testu stepala z veliko leseno kuhalnico. Tudi moška pomoč je prišla pri tem precej prav, saj so pri stepanju testa hitro pričele boleti roke. Morda je bila potica tudi zato na mizi zgolj dvakrat ali trikrat na leto, danes pa si jo lahko privoščimo za prav vsak praznik ali celo vsak vikend. Mali gospodinjski aparati so namreč poskrbeli, da kuhanje in peka nista več fizično naporna.

Kuhinjski robot nadomesti množico naprav

Če je bila vaša babica navdušena, ko je dobila prvi ročni kuhinjski mešalnik oziroma »mikser«, potem so danes ženske navdušene, ko si kupijo kuhinjskega robota. Gre namreč za napravo, ki naredi skoraj vse, kar si v kuhinji sploh lahko predstavljamo početi. Kuhinjski robot meša in mesi, vi pa imate medtem proste roke. Ravno tako lahko z njim pripravite sadne in zelenjavne napitke (smoothieje), ribate in strgate sadje in zelenjavo ali druga živila (na primer sir), sekljate, stepate, meljete, ožemate … Za koliko opravil bo poskrbel robot je seveda odvisno od tega, kakšne dodatke kupite k osnovnemu priboru – to pa je odvisno tudi od tega, kaj v kuhinji počnete oziroma kako zahtevnih kuharskih postopkov se lotevate.

Kateri mali gospodinjski aparati naj bodo združeni v vašega robota?

Se vam zdi, da bi bilo najbolj praktično kupiti robota kar z vso dodatno opremo, ki je na voljo? Napaka. Pa ne zato, ker je treba bolj zapletene dodatke doplačati oziroma kupiti posebej, temveč predvsem zato, ker vam bodo zgolj v napoto. Če ne pečete veliko, ne vlagate, ne delate domačih klobas in podobno, potem marsičesa ne potrebujete in dodatki se bodo zgolj kopičili v omarici ali v kleti. Mali kuhinjski aparati v kuhinji naj bodo izbrani premišljeno, zato raje namesto nepotrebnih dodatkov za robota kupite še kak drug pripomoček, ki ni del robota, a ga boste v kuhinji ali drugje v domu gotovo potrebovali.

Naj vam mali gospodinjski aparati olajšajo delo, ne pa da boste vi njihov suženj, preden boste naštudirali vse pripomočke in jih po uporabi tudi oprali.

This entry was posted in Vse za dom and tagged , . Bookmark the permalink.