Kako lahko ublažimo stres?

aromaTelo se ponavadi na stres odzove tako, da se prestavi v višjo prestavo. Tako kot avto, potrebuje več energije za hitrost, refleksnost, koncentracijo, itd. Ko se to zgodi, hipotalamus, majhna žleza v možganih pošlje signal – alarm – v vse organe vašega telesa. Kombinacija živčnih in hormonskih signalov povzroči, da se v nadledvični žlezi sprosti cel niz hormonov, od teh dobro poznamo adrenalin in kortizol. Za blaženje naštetih dejavnikov je vedno bolj priljubljena aromaterapija.

Če si stresi sledijo eden za drugim, če so dolgotrajni, potem je to za naše telo zelo škodljivo!

Aromaterapija je zdravljenje ali preprečevanje bolezni z uporabo eteričnih olj. Za razlago o učinkih sta na razpolago dva mehanizma. Prvi je vpliv dišave na možgane, drugi pa ima neposredni farmaloški učinek eteričnega olja. V Evropi, zlasti v Franciji, od koder aromaterapija izvira, je vključena znotraj splošne medicine. Uporaba antiseptičnih, protivirusnih, proti glivičnih in antibakterijskih lastnosti olj, pri nadzoru nad infekcijami, se poudarja pri pristopih ki jih poznajo prebivalci severne Amerike.

Pri uporabi eteričnih olj obstajajo potencialni zadržki glede varnosti, saj so eterična olja izredno koncentrirana in lahko povzročijo draženje kože. Pri uporabi olj iz lupin citrusov, kot so limone in limete, pa se lahko pojavi tudi fototoksična reakcija.

Vendar ne glede na napisano, imajo nekatere dišave dokazano učinkovitost na razpoloženje in relaksacijo. V in vitro testiranjih so celo odkrili antibakterijske in protivirusne učinke eteričnih olj. Eterična olja imajo dokazano učinkovitost v ustnih vodicah. Prav tako so ugotovili, da aromaterapija učinkovito zmanjšuje klavstrofobične napade pri pacientih, ki gredo na MRI slikanje.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.