Ciper: Ostanki mesta Salamis

ciper7Marsikdo ne ve, da je Ciper eden največjih otokov v Mediteranu, da se lahko pohvali s turistično razvitostjo, in da na njem niso zgolj plaže, temveč tudi visoke gore, med katerimi je najvišji Olimp. Tako turistom omogoča precej aktivnosti.

Ciper se deli na severni in južni del, torej na turškega in grškega. Turški del Cipra, ki mednarodno sicer ni priznan kot samostojen, je znan po razvalinah mesta Salamis – mesta, ki je nekoč štelo kar 80.000 prebivalcev! Antično mesto se je po lepoti in urejenosti z lahkoto kosalo z drugimi starogrškimi mesti, pa čeprav danes ne uživa tako velike slave.

Kulturna dediščina Cipra

Če greste na Ciper, si ostanke mesta vsekakor velja pogledati, saj so ostale razvaline amfiteatrov, kopališč, vil in templjev ter tudi tržnice, vse pa je bilo bogato okrašeno z mozaiki in freskami. Tu je stal tudi Zeusov tempelj.

Prebivalci so Salamis zapustili šele v 13. stoletju, vzrok za izselitev je bilo uničenje s potresom. Ciper torej v svojem severnem delu ponuja na ogled bogato dediščino, ki bo navdušila vse ljubitelje antične kulture. Še posebej jim bo všeč amfiteater, za katerega pravijo, da je bil drugi največji od vseh – vendar pa ga je trenutno obnovljenega le približno polovica.

Vabljeni, da si ogledate Ciper in Salamis! Pred tem pa preberite še kaj o zgodovini Cipra, kateri del otoka je privlačnejši in kaj vse čaka na vas, da si ogledate.

This entry was posted in Jeziki in potovanja and tagged , , . Bookmark the permalink.