Akumulatorske kosilnice za razgibane vrtove

Akumulatorske kosilnice postajajo tudi pri nas vse bolj priljubljene, saj omogočajo udobno urejanje zelenih površin. So tišje od klasičnih, zato je njihova uporaba dobrodošla v strnjenih naseljih, poleg tega pa omogoajo obilo dinamičnosti, saj za razliko od električnih nimajo s kablom omejenega dosega.

Akumulatorske kosilnice

Akumulatorske kosilnice hitro navdušijo

Pri nas se najpogosteje še vedno uporablja bencinsko kosilnico. Ta je glasna, gorivo je neprijetnega vonja, izpuh pa seveda onesnažuje okolje. Nekateri so jo zato že zamenjali za električno, ki je manj hrupna ter ne onesnažuje neposredno, vendar pa je za razliko od bencinske omejena z dolžino električnega kabla. Če nimate okoli svoje hiše in na vrtu dovolj zunanjih vtičnic, je lahko njena uporaba precej zapletena, ali pa celo onemogočena. Na srečo pa so vse bolj priljubljene akumulatorske kosilnice na baterijo, ki združuje najboljše obeh predhodnic. Akumulatorska kosilnica je tiha, ne onesnažuje z izpuhom ter ne omejuje z dosegom. Prav zato hitro navduši vsakogar, ki jo uporablja.

Kdaj je akumulatorska kosilnica nujna?

Eden glavnih razlogov za odločitev, da boste poslej kosili s pomočjo akumulatorskega pogona, je gotovo razgiban vrt. Kadar je ta na ravnici in ga sestavlja zgolj zelenica, običajno ni težav – kositi je mogoče v ravnih linijah in delo je hitro opravljeno. Če ste ljubitelji vrtov, kjer travna zelenica obroblja gredice z grmičevjem in nasadi cvetja, pa električni kabel hitro povzroči težave. Akumulatorska kosilnica je elegantna rešitev, saj boste z njo enostavno dosegli vsak kotiček, ne da bi se vam bilo potrebno ukvarjati s tem, kam se lahko zaplete kabel.

Kaj pa učinkovitost?

Akumulatorske kosilnice nudijo vse prednosti moderne tehnologije košnje. Lahko so samohodne in potiskanje zato (vsaj na popolni ravnini) ni potrebno. Višina reza trave je nastavljiva, odpadna trava pa se zbira v velikem košu, ki ne zahteva pogostega praznjenja. Prav tako se v koš lahko zbira odpadno listje, tako da vam jeseni in ob spomladanjski pripravi vrta ne bo potrebno grabiti.

Kaj pa čas polnjenja in trajanje košnje akumulatorske kosilnice? Večina kosilnic na akumulator za domačo uporabo brez težave pokosi preko petsto kvadratnih metrov, polnjenje do polne baterije pa traja manj kot dve uri. Sicer pa brez skrbi, da bi košnja nepredvideno obstala. Na to, da bo potrebno polnjenje, vas opozori indikator napolnjenosti, sicer pa so tovrstne kosilnice ponevadi opremljene z dvema baterijama. Tako lahko prazno preprosto nadomestite s polno in brezskrbno nadaljujete s košnjo.

Akumulatorske kosilnice nimajo več tako zasoljenih cen kot so jih imele na začetku. Danes lahko odlično kosilnico na baterije dobite že za dobrih 2oo EUR. Ena takšnih je akumulatorska kosilnica BOSCH Rotak 32 LI.

This entry was posted in Vse za dom and tagged , . Bookmark the permalink.